Verzekering kiezen

Bent u zoek naar een geschikte verzekering die past bij uw situatie? Door de vele keuzemogelijkheden is dit vandaag een hele uitdaging. Waar dient u rekening mee te houden? Wij lijsten een aantal aandachtspunten op. 

1. Breng uw behoeften in kaart

Sommige verzekeringen zijn verplicht, denk maar aan de BA autoverzekering of BA motorrijtuigen. In die gevallen heeft u geen keuze en moet u de verzekering afsluiten. Voor andere verzekeringen kiest u zelf of u ze wilt aangaan of niet. Dan is het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat u precies wilt verzekeren of waartegen u zich wilt beschermen. Of het nu gaat om uw huis, auto, gezondheid, of inkomen, vraag uzelf af waarvoor u zich wilt indekken. Zou u in geval van schade zelf de financiële gevolgen kunnen dragen? Zo neen, is het aangaan van een verzekering een slimme keuze.

2. Houd een budget in gedachten, maar pas aan waar nodig

Het liefst spenderen we zo weinig mogelijk budget aan onze verzekeringen. Maar let op: een lagere prijs betekent vaak een minder uitgebreide dekking. Bovendien heeft dit in sommige gevallen een weerslag op de franchise, het deel van de schade waarvoor u steeds zelf moet instaan. Ging u verschillende verzekeringen aan bij dezelfde verzekeraar? Dan kunt u in sommige gevallen ook rekenen op een korting. 

3. Kies de mate van dekking

De ene polis is de andere niet. Geef dus goed door aan uw tussenpersoon wat u specifieke noden zijn. Heeft u bijvoorbeeld een zwembad? Vraag dan na of uw brandverzekeraar schade aan uw zwembad ook effectief dekt.  Wenst u zich in te dekken tegen een noodgedwongen annulatie van uw reis? Vraag dan na of dit in uw reisverzekering vervat zit.

Zorg er met andere woorden voor dat uw verzekering precies beantwoordt aan uw behoeftes, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wees ook eerlijk in het verstrekken van informatie over uw woning, uw schadeverleden met de wagen, uw gezondheidstoestand voor een hospitalisatieverzekering, etc want alleen zo zal u correct verzekerd zijn en vermijdt u een weigering op het moment van schade. 

4. Kies een betrouwbare tussenpersoon

Van verzekeringsmakelaar tot verzekeringsagent tot bankverzekeraar: er zijn partijen in overvloed die u willen helpen aan een geschikte verzekering. Maar wie kan u nu het beste helpen? Vergelijk verschillende polissen, vraag aanbevelingen aan uw familie of lees reviews van andere consumenten. Het is belangrijk om hier voldoende tijd voor te nemen, zo bent u zeker van de juiste keuze.

Hou hier ook rekening met de onafhankelijkheid van uw tussenpersoon. Zo is een bankverzekeraar of een verzekeringsagent steeds verbonden aan een bepaalde verzekeringsmaatschappij en zullen ze dus niet altijd objectief (kunnen) zijn in hun voorstellen. Daarnaast zullen ze ook de prijs en producten van verschillende verzekeraars niet met elkaar kunnen vergelijken. Wij raden daarom aan om u steeds te richten tot een onafhankelijke verzekeringsmakelaar. 

5. Herevalueer regelmatig

Heeft u een betrouwbare verzekering afgesloten die perfect aansluit bij uw noden? Ideaal! Maar een correcte verzekering is geen vaststaand feit. Omstandigheden veranderen, waardoor ook uw verzekeringsnoden kunnen wijzigen. Denk maar aan de aankoop van een huis, de renovatie van uw bestaande woning, een geboorte of een nieuwe job. Al die aspecten kunnen invloed hebben op uw verzekering. Breng uw tussenpersoon dus steeds tijdig op de hoogte van zulke wijzigingen zodat uw polissen aangepast/geherevalueerd kunnen worden. 

Weet u niet zeker of een bepaalde verzekering nodig is?

Uw tussenpersoon helpt u graag het bos door de bomen te zien!
Â