Motorverzekering

Motorrijden is een sensationele beleving die u het ultieme gevoel van vrijheid en geluk geeft. Toch gaat het ook gepaard met de nodige risico’s. In België bent u daarom als motorrijder verplicht om een BA motorverzekering af te sluiten. Aangezien een groot deel van de Belgische motorrijders hun motor in de wintermaanden opbergt, rijst de vraag of een motorverzekering in die koude wintermaanden wel nodig is.

 

Wat is een BA motorverzekering?

Net zoals bij een autoverzekering, bent u vandaag verplicht om een BA motorverzekering af te sluiten van zodra u zich op de openbare weg begeeft. Die verzekering dekt alle materiële en fysieke schade die u berokkent aan derden. Hierbij heeft u ook de keuze tussen een mini omnium en een full omnium. Die laatste komt ook tussen wanneer u zelf verantwoordelijk bent voor de geleden schade. Maar let op: de- BA motorverzekering  dekt de fysieke schade die u zelf opliep niet. In dat geval sluit u best een optionele bestuurdersverzekering af.  

Winterstop

Een ritje met de motor is zeker in de winter niet zonder gevaar. Het is vroeg donker, de wegen zijn glad en regenval kan uw zicht beperken. Daarom beslissen veel motorrijders om hun motor tijdelijk op te stallen. Wenst u ook uw polis tijdelijk stop te zetten? Dan heeft u twee mogelijkheden:

- De polis kan geschorst worden. U dient dan enkel uw nummerplaat binnen te brengen op het kantoor van uw verzekeringsmakelaar. Zij vragen vervolgens een tijdelijks schorsing aan. Opgelet: Uw verkeersbelastingen blijven dan gewoon doorlopen. 

- De polis kan opgezegd worden: U dient dan uw nummerplaat te laten schrappen in uw lokaal postkantoor en aan uw verzekeringsmakelaar het bewijs van schrapping te bezorgen. Ook uw verkeersbelastingen worden dan stopgezet. Opgelet: U moet wel rekening houden met de kosten die hieraan verbonden zijn. Als u later uw motor terug in het verkeer wenst te brengen, zal er een nieuwe nummerplaat aangevraagd moeten worden (€30 in 2022). Bovendien, geven veel verzekeraars een 'pakketvoordeel' als u een motor en auto bij hen heeft. Deze korting valt dan ook weg.  

Blijven rijden in de winter

Wilt u toch met uw motor de baan op in de winter? Houd dan zeker rekening met een aantal veiligheidsmaatregelen om mogelijke schade te beperken:
-    Houd rekening met de weersvoorspellingen
-    Vermijd een ritje bij veel sneeuw of ijzel
-    Controleer bij het vertrek goed of uw verlichting correct werkt
-    Investeer in een degelijke, warme outfit en thermische onderkleding. 
-    Zorg ook voor een tijdig onderhoud van uw motor: smeer uw ketting regelmatig en geef de motor een grondige poetsbeurt. 

Zo gaat u met een gerust hart de weg op, ook in de winter! Contacteer snel uw verzekeringsmakelaar!

Meer weten over een motorverzekering?

Contacteer snel uw verzekeringsmakelaar!