Huurt u voor het eerst? Een handige checklist!

Huren wordt vaak gezien als “geld weggooien”, maar vandaag de dag is dat allesbehalve waar. In een woningmarkt waar kopen niet altijd een haalbare optie is, biedt huren flexibiliteit, geen langdurige financiële verplichtingen en minder onverwachte kosten voor onderhoud of renovaties. Bovendien is huren een uitstekende oplossing als u nog niet zeker bent waar u in de toekomst wil settelen. Hieronder vindt u een handige checklist die u goed voorbereidt op uw huuravontuur!

1. Een huurwoning bezichtigen: stel gerichte vragen

Na een lange zoektocht gaat u uw favoriete huurwoning eindelijk gaan bezichtigen. Maar nu begint het pas echt. Het is verleidelijk om nu al weg te dromen en grootse interieurplannen te maken, maar blijf nog even kritisch en stel de juiste vragen. Dit bezoek is namelijk hét moment om informatie te verzamelen en afspraken te maken. Bereid u goed voor en maak eventueel vooraf een lijst met vragen die u zeker wilt stellen:

  • Is er centrale verwarming of wordt de woning elektrisch verwarmd? Dit is een belangrijke vraag aangezien elektrische verwarming vaak duurder kan zijn. 
  • Welke apparaten zijn inbegrepen in de huurprijs? Denk aan een koelkast, oven of vaatwasser. Bezorgen die elke maand extra kosten of zitten ze al in de huurprijs verrekend? 
  • Hoe worden eventuele reparaties afgehandeld? Maak duidelijke onderhoudsafspraken voor u in de woning intrekt. 
  • Zijn huisdieren wel toegestaan? Dit kan een dealbreaker zijn als u huisdieren heeft of overweegt ze in de toekomst te nemen.

Tip: Vergeet niet om belangrijke zaken te noteren tijdens uw bezoek. Zo kunt u later alle informatie rustig bekijken en erop terugkomen bij het ondertekenen van uw contract.

2. Breng het volledige kostenplaatje in kaart

De huurprijs is slechts een deel van uw maandelijkse kosten. Voordat u een woning huurt, is het belangrijk dat u precies weet welke andere kosten erbij komen, zodat u later niet voor onbetaalbare verrassingen komt te staan.

  • Huurprijs: Onderzoek of de huurprijs redelijk is voor de locatie en de staat van de woning. Vergeet niet dat u over de huurprijs kan onderhandelen, zeker als er bepaalde verbeteringen in de woning nodig zijn. 
  • Waarborg: De waarborg mag maximaal drie maanden huur bedragen. Plaats de waarborg op een geblokkeerde rekening. 
  • Servicekosten: Soms zijn de kosten voor gas, elektriciteit en water inbegrepen in de huurprijs, maar vaak moet u zelf een leverancier zoeken. Bekijk in dat laatste geval wat de mogelijkheden en tarieven zijn, zodat u weet welke kosten u maandelijks kan verwachten. 
  • Telecom: Ga ook al op zoek naar het ideale telecompakket dat past bij uw behoeften en wensen. Reken ook deze kosten mee in uw maandelijkse uitgaven.

Tip: Stel voor uzelf een gedetailleerd budget op om precies te weten wat uw maandelijkse kosten zullen zijn. Zo gaat u financiële problemen uit de weg en geniet u met een gerust hart van uw nieuwe woning.

3. Het huurcontract

Bent u de nieuwe huurder van uw droomwoning? Gefeliciteerd! Dit is een belangrijke stap, maar nu begint het formele gedeelte: uw huurcontract ondertekenen. Dit document legt alle afspraken vast tussen u en uw huisbaas. Het is van groot belang om het contract nauwkeurig te bekijken, zodat er achteraf geen ruimte is voor discussies. Een huurcontract omvat onder andere uw gegevens en die van de verhuurder, de maandelijkse kosten en de start- en einddatum van de overeenkomst. Het contract moet door beide partijen worden ondertekend. Tip: Vraag een kopie voor uzelf zodat u kunt terugvallen op de gemaakte afspraken.

4. De plaatsbeschrijving

Voordat u de sleutels krijgt, is het belangrijk om een plaatsbeschrijving op te stellen (samen met uw huisbaas of met een externe deskundige). De plaatsbeschrijving is een gedetailleerde omschrijving van de staat van de woning op het moment dat u erin intrekt. Op die manier ontstaan er geen misverstanden wanneer u de woning uiteindelijk weer verlaat en draait u niet op voor schade die reeds aanwezig was vóór u in het pand trok. 

5. Verzekeringen

Breng uw verzekeringen op orde voordat u verhuist. Uw huurdersaansprakelijkheidsverzekering (brandpolis) is de belangrijkste, aangezien deze polis in België een wettelijke verplichting is als huurder. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor schade die u veroorzaakt aan de woning, ook al is het een ongeluk. Bij brand, explosie en waterschade bent u dankzij uw brandverzekering beschermd tegen de financiële gevolgen. Een echte must-have!

Tot slot zijn er nog heel wat andere verzekeringen die u kunnen beschermen in nood. Denk maar aan:

- een familiale verzekering, voor schade aan derde (vb uw buren);

- een inhoudsverzekering, incl. diefstalverzekering,  die uw persoonlijke bezittingen beschermt;

- een rechtsbijstandverzekering die u bijstaat bij eventuele huurconflicten. 

Heeft u vragen over de verzekeringen die nuttig zijn als huurder? Neem contact op met ons voor persoonlijk advies. Met de juiste verzekeringen geniet u op een veilige manier van uw nieuwe woning!