Is jouw student op kot goed verzekerd?

Op kot gaan is een feest! Als student woon je ergens ver weg van je ouders, doe je gewoon wat je wil en leef je op je eigen tempo. Als ouder moet je jouw zoon of dochter (helaas) wat meer loslaten. Maar of je het nu wil of niet, een goede voorbereiding op die grote stap is goud waard. Bekijk vooraf welke verzekeringen een kotstudent zeker nodig heeft en ontdek de verschillende mogelijkheden. 

Brandverzekering in geval van schade door brand, water of ontploffing

Als je een studentenkot huurt, ben je als student aansprakelijk voor schade aan het kot. Zo ben je aansprakelijk voor brand, water en ontploffingen, maar ook schade aan derden valt daaronder. Kan je het tegendeel bewijzen? Gaat het bijvoorbeeld om een geval van overmacht of een fout van iemand anders? Dan wordt je hoogstwaarschijnlijk van die aansprakelijkheid vrijgesteld. Is dat niet het geval? Als student sta je dan zelf in voor die kosten en is het dus interessant om verzekerd te zijn. Om schade door brand, water of ontploffing te dekken, ben je als student verplicht om verzekerd te zijn voor huurdersaansprakelijkheid. Vaak is het niet nodig om een extra verzekering af te sluiten hiervoor, omdat een kot meestal meeverzekerd wordt in de brandverzekeringspolis van jouw hoofdverblijfplaats. Ben je er niet zeker van of dit in jouw polis het geval is? Dan vraag je dat best even na bij jouw verzekeraar.

Wat met persoonlijke spullen?

Meestal hebben studenten niet veel waardevolle voorwerpen op hun kot. Maar een laptop, dure tv of een Playstation zijn vaak wel van onschatbare waarde. Stel nu dat er bij hevige regenval veel water binnen sijpelt en die toestellen het begeven. De inboedel van het kot is meestal meeverzekerd in de woningverzekering van jouw hoofdverblijfplaats. Of stel je voor dat die spullen gestolen worden uit de kamer. Een extra diefstalverzekering is dan aangeraden. In dat geval voegt jouw brandverzekeraar een extra dekking diefstal toe aan de brandpolis, zodat ook jouw inboedel volledig verzekerd is.

Familiale verzekering bij ongelukken

Het is mogelijk dat je als student de laptop van jouw kotgenoot per ongeluk laat vallen op de grond. Is die kapot? In dat geval is een familiale verzekering zeker geen overbodige luxe. Meestal zijn jouw huisgenoten meeverzekerd en komt jouw familiale verzekering tussen bij dergelijke problemen.

Studeren in het buitenland

Ga je op kot in het buitenland? Ook dan moet je een woonverzekering afsluiten. Meestal dekt jouw eigen brandverzekering ook hier de kosten van schade. Maar in sommige landen gelden er beperkingen. Het is dus aangeraden om de kleine lettertjes van de brandpolis na te kijken of om contact op te nemen met jouw verzekeraar bij vragen.

Meer weten?

Een goed verzekerd man is er twee waard! Wil je meer weten over de verzekeringen die je als student op kot of als ouder met studenten op kot moet afsluiten? Vraag het aan je verzekeringsmakelaar. Hij of zij helpt je met plezier verder!