Verzekeringen voor zelfstandigen: een handig overzicht

Wie een onderneming start vergeet soms hoe belangrijk het is om zich goed in te dekken tegen mogelijke problemen. Geen enkele ondernemer is namelijk groot geworden zonder het nemen van risico’s. We kennen tenslotte allemaal het gezegde: een goed verzekerd man is er twee waard. Welke verzekeringen zijn verplicht en mooi meegenomen? We reiken u hieronder een handig overzicht van de mogelijkheden.

Verplicht

  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Burgerlijke aansprakelijkheid
  • Arbeidsongevallenverzekering

Niet verplicht

  • Ongevallenverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Verzekering gewaarborgd inkomen
  • Pensioenverzekering
  • Zaakschadeverzekering
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
  • Fiscale en sociale rechtsbijstand
  • Overlijdensverzekering

Verplichte verzekeringen voor optimale bescherming van zelfstandigen 

U kan er niet onderuit: een beroepsaansprakelijkheids-, burgerlijke aansprakelijkheids- en arbeidsongevallenverzekering zijn verplicht voor de meeste zelfstandige. Maar wat zijn de verschillen?

Beroepsaansprakelijkheid

Wie onderneemt, maakt soms fouten. Ongewild, hoogstwaarschijnlijk. Met deze verzekering bent u gedekt tegen fouten als gevolg van onopzettelijke schade door een beroepsfout.

Deze verzekering is niet voor élk beroep verplicht. Voornamelijk zelfstandigen die intellectuele beroepen uitoefenen zijn hiertoe wettelijk (of deontologisch) verplicht, denk aan juridische beroepen, architecten, accountants, IT-consultants, etc.

Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA)

In sommige sectoren is een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Denk maar aan:

- Burgerlijke aansprakelijkheid uitbating voor de horeca (Objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing).

- Tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in de bouw. Wanneer u actief bent in de bouwsector, bent u gedurende tien jaar aansprakelijk voor een zware fout die de stevigheid of de stabiliteit van het verzekerde bouwwerk in het gedrang zou brengen.

Ook als de verplichting niet geldt voor uw sector is deze verzekering ten stelligste aan te raden! Met een BA Uitbating bent u immers beschermd wanneer u kosten maakt als gevolg van onopzettelijke schade aan derden tijdens de uitvoering van uw werken. Bovendien omvat deze verzekering ook vaak de waarborgen BA Na Levering en/of BA Toevertrouwd Goed. Voorbeelden hiervan  zijn waterschade na een slechte reparatie van het sanitair (BA Na Levering) of schade aan een voertuig dat u toevertrouwd werd voor schoonmaak/herstelling/etc. (BA Toevertrouwd Goed).

Arbeidsongevallenverzekering

Een ongeluk is snel gebeurd. Wie werknemers in dienst heeft is verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor hen. Wanneer er zich een ongeval voordoet, zijn uw medewerkers gedekt tegen o.a. oplopende verzorgingskosten.

Bijkomende verzekeringen die u als zelfstandige nog beter dekken

Er zijn naast de verplichte verzekeringen heel wat andere zaken waarvoor u zich als zelfstandige kunt indekken. Hieronder een greep uit het aanbod.

Ongevallenverzekering

Wist u dat u als zaakvoerder nooit gedekt bent binnen een arbeidsongevallenverzekering? Deze verzekering geldt enkel voor uw werknemers. Daarom is het als zaakvoerder interessant om ook een individuele ongevallenverzekering af te sluiten. Speciaal voor zelfstandigen bestaat er een zogenaamde 24u/24u ongevallenverzekering. Aangezien een zelfstandige geen 9 to 5 job heeft, dekt deze verzekering u de klok rond.

Hospitalisatieverzekering

Dit geldt niet enkel voor zelfstandigen, maar voor iedereen: met een hospitalisatieverzekering bent u ingedekt tegen oplopende medische kosten door ziekenhuisopname.

Verzekering gewaarborgd inkomen

Bent u tijdelijk arbeidsongeschikt? Als zelfstandigen kunt u dan slechts op een zeer beperkte tegemoetkoming rekenen. Het is dan ook aangewezen om een verzekering gewaarborgd inkomen aan te gaan. Hiermee krijgt u bovenop uw standaard uitkering nog een mooi extra bedrag om uw arbeidsongeschiktheid mee door te komen.

Pensioenverzekering

Als zelfstandige bouwt u geen pensioen op zoals een loontrekkende, maar via sociale bijdragen. Vaak is dat onvoldoende om zorgeloos te genieten van uw oude dag. Met een pensioenverzekering afgestemd op zelfstandigen, bouwt u een aanvullend pensioen op én stijgt uw sociale bescherming. Bovendien, zijn deze spaarplannen ook fiscaal interessant.

Zaakschadeverzekering

Veel zelfstandige ondernemers gebruiken dure materialen. Treedt er schade op aan de eigendommen van uw zaak? Dan kunt u zich beroepen op de zaakschadeverzekering die verlies dekt bij brand; een zogenaamde brandpolis handel. Deze verzekering is vergelijkbaar met de brandverzekering voor particulieren.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

U kunt als zelfstandige bestuurder van uw zaak verantwoordelijk gesteld worden voor allerlei problemen en ongevallen. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering hoeft u in veel gevallen niet persoonlijk op te treden voor schadeclaims.

Fiscale of sociale rechtsbijstand

Wie zijn sociale bijdragen niet in orde brengt, krijgt problemen met de fiscus. In dat geval hoeft u zich met een fiscale rechtsbijstandspolis geen zorgen te maken over het stevig bijhorend prijskaartje. Idem als u in contact komt met arbeidsrechtelijke conflicten. Hierbij beroep u zich op de polis sociale rechtsbijstand, waardoor u als werkgever ingedekt bent tegen oplopende kosten.

Overlijdensverzekering

Door een overlijdensverzekering af te sluiten, biedt u uw gezin een financiële bescherming wanneer u sterft. Zij kunnen dan rekenen op een degelijk bedrag, zodat ze niet ook nog een financieel verlies te verwerken krijgen.

Te veel mogelijkheden? Laat u adviseren!

Met dit overzicht komt u al een heel eind. Maar er bestaan nog veel meer verzekeringen waarmee u als zelfstandige ingedekt bent tegen schade, ongevallen en problemen. Heeft u geen idee welke verzekeringen voor uw bedrijf noodzakelijk zijn? Laat u bijstaan door uw verzekeraar die thuis is van alle markten en ontdek welke verzekeringen u nodig hebt!