Wanneer kan ik kosteloos annuleren?

Binnenkort ga je op reis, maar wat als je onverwacht ziek wordt en toch niet kan vertrekken? Je wordt bijvoorbeeld besmet met COVID-19 en moet in quarantaine. Of misschien is er een sterfgeval in de familie, moet je onverwachts toch werken of raadt het land waar je naartoe wil een reis af? Dan zit er niks anders op dan je reis te annuleren. Maar wanneer kan je een reis kosteloos annuleren en waarmee moet je rekening houden? In deze blog maken we je wegwijs in de annulatie van een reis.

Een annulatieverzekering

In de meeste gevallen is het interessant om een annulatieverzekering af te sluiten bij je verzekeringsmakelaar vooraleer je op reis vertrekt. Je kan je langverwachte reis dan in enkele gevallen kosteloos annuleren. De annulatieverzekering dekt de reeds gedane kosten bij:

  • Onverwachtse ziekte of ongeval
  • Administratieve problemen zoals de weigering van je visum
  • Ontslag of annulatie van verlof

Je kan ook een annulatieverzekering nemen bij een reisorganisatie. Elke reisorganisatie biedt verschillende formules aan voor de annulatieverzekering. In dat geval bekijk je dus best eens de voorwaarden op de website vooraleer je overgaat tot annulatie van je reis.

 

Negatief reisadvies van FOD Buitenlandse Zaken

Als je op reis vertrekt is het belangrijk om altijd het reisadvies van FOD Buitenlandse Zaken te bekijken. Sinds de wereldwijde uitbraak van Covid-19 komt het vandaag vaak voor dat een reis naar een land waar COVID-19 volop woedt, afgeraden wordt. Op de website voor reisadviezen van FOD Buitenlandse Zaken en de informatiewebsite over het coronavirus, vind je de meest recente informatie terug. Helaas biedt een annulatieverzekering geen dekking als België een negatief reisadvies geeft naar het land van bestemming. Ben je besmet met COVID-19 of moet je in quarantaine? Ook dan geldt de dekking niet.

Verschillen bij ‘pakketreizen’ en ‘enkel een vliegticket’

Beslis je als reiziger zelf om je reis te annuleren en kocht je enkel een vliegticket? Dan ga je best eerst de contractvoorwaarden van je ticket na. Zo kan je misschien je ticket gratis omruilen naar een andere datum als het contract dat toelaat. Ben je niet zeker of je annulatieverzekering de annulering van je vliegtuigreis dekt? Dan neem je best contact op met je verzekeringsmakelaar. Heb je een pakketreis geboekt? Dan ga je op reis met een combinatie van vervoer en logies die op voorhand vastgelegd zijn door een reisorganisatie. Zo maken scholen bijvoorbeeld vaak gebruik van een pakketreis en werken daarvoor samen met een reisorganisatie. In dat geval valt een pakketreis onder wettelijke bescherming en betaalt de reisorganisator de gemaakte kosten grotendeels terug. Je bent wel verplicht een schadevergoeding te betalen, tenzij er sprake is van onvermijdbare en uitzonderlijke omstandigheden op de bestemming.

 

Geef je reis door aan iemand anders

Wil je niet zelf instaan voor de kosten en krijg je van de verzekering niks terug bij annulatie? Dan kan je er misschien eens over nadenken om de reis door te geven aan iemand anders. De kleine meerkost die je hebt om de tickets op naam aan te passen weegt echt niet op tegen de grote kosten die je maakt als je een reis annuleert.

Heb je toch nog vragen over de rechten en plichten van een onvermijdbare annulatie?

Contacteer ons