Het aanvullend pensioen voor zelfstandigen, de impact.

Wie zelfstandig is, weet dat hij een lager wettelijk pensioen opbouwt dan werknemers of ambtenaren. Gemiddeld bedraagt het bruto wettelijk pensioen voor zelfstandigen € 900. Gelukkig zijn er een aantal manieren om extra te sparen voor meer pensioen als zelfstandige. Het vrij aanvullend pensioen als zelfstandige (VAPZ) of de individuele pensioentoezegging (IPT) zijn daarvoor interessante spaarformules.

Aanvullend pensioen met VAPZ, IPT of POZ

Het is aangeraden om eerst te sparen met VAPZ en dan pas met IPT. VAPZ is toegankelijk voor elke zelfstandige, mits deze voldoende sociale bijdragen betaalt, terwijl de IPT enkel kan via de vennootschap. Eenmanszaken kunnen dus geen individuele pensioentoezegging opbouwen. Beide stelsels bieden verschillende voordelen en hanteren diverse voorwaarden, dus we zetten even alles op een rijtje.

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

In een notendop:

  • Kies voor tak 21 met gewaarborgd rendement of een fonds tak 23 (bij ons is dit enkel mogelijk in tak 21). Fiscaal aftrekbaar, dus minder belastingen
  • Minder sociale bijdragen
  • Mogelijk voor zelfstandigen in hoofd- en bijberoep, ook zonder vennootschap, op voorwaarde dat er voldoende sociale bijdragen worden betaald
  • Terugwerkende kracht niet mogelijk
  • Voorschot opnemen voor vastgoedproject is mogelijk
  • Aanvullende waarborgen mogelijk

De fiscale aftrekbaarheid bij een VAPZ is beperkt tot een bepaald percentage van je belastbaar beroepsinkomen.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

In een notendop:

  • Kies voor tak 21 met gewaarborgd rendement of een fonds tak 23
  • Fiscaal aftrekbaar, mits naleving van de 80%-regel*
  • Enkel op voorwaarde dat je een regelmatig, maandelijks loon van je vennootschap ontvangt
  • Met terugwerkende kracht mogelijk om fiscale ruimte uit het verleden alsnog te benutten
  • Voorschot opnemen voor vastgoedproject is mogelijk
  • Aanvullende waarborgen mogelijk

De 80%-regel houdt in dat je wettelijk en je aanvullend pensioen samen niet hoger mogen liggen dan 80% van je laatste ‘normale’ bruto jaarloon.

Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Niet elke ondernemer of zelfstandige heeft een vennootschap, en zonder vennootschap kan je geen IPT onderschrijven. Een mooi alternatief hiervoor is dan de pensioenovereenkomst voor zelfstandige (POZ). Daarbij krijg je een fiscaal voordeel van 30%. Een POZ kan je perfect combineren met een VAPZ of zonder VAPZ afsluiten.

En gewoon pensioensparen of langetermijnsparen?

Je hebt als zelfstandige uiteraard ook de mogelijkheid om aan het klassieke pensioensparen te doen. Hierbij geniet je dan dezelfde voorwaarden en voordelen als particulieren, namelijk een fiscaal voordeel van tot 30%. Hier kan je kiezen voor zowel tak 21 als tak 23, afhankelijk van hoeveel risico je wil nemen. Ook langetermijnsparen blijft een aantrekkelijke optie.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen

Je pensioen mag misschien nog veraf lijken, als je even uitrekent hoe groot het verschil is tussen het pensioen van een zelfstandige en van een werknemer, dan kan je als zelfstandige maar beter zo vroeg mogelijk beginnen sparen. Laat je adviseren door je verzekeringsmakelaar. Deze houdt daarbij rekening met je persoonlijke en financiële situatie, de doelstellingen die je wil bereiken en hoeveel risico je wil nemen. Je kan starten met de eenvoudigste manieren van pensioensparen en daarop verder bouwen tijdens je carrière. Zo kan ook jij genieten van een welverdiend pensioen.

Meer informatie omtrent de impact van het aanvullend pensioen voor zelfstandigen?

Contact