Wat is het verschil tussen een ziekte- en hospitalisatieverzekering?

In België is elke inwoner verplicht een ziekteverzekering af te sluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. Daar kunnen we niet onderuit en waarom zouden we ook? Een ziekteverzekering betaalt ziektekosten voor een groot deel terug. Voor wie helaas vaker dan gemiddeld opgenomen wordt in het ziekenhuis of ingrepen moet ondergaan, komt de ziekteverzekering niet altijd tussen, of vaak niet voor een groot deel. En dan lopen de kosten snel op. Een hospitalisatieverzekering is dan een goed idee.

Wat dekt de ziekteverzekering?

De ziekteverzekering komt tussen bij heel wat medische kosten, zoals de erelonen van dokters of andere gezondheidsprofessionals, zoals tandartsen, kinesisten of verpleegkundigen. Ook bij ziekenhuisbehandelingen, voor geneesmiddelen en dergelijke meer betaalt de ziekteverzekering een groot deel van de kosten terug. Meestal gaat dit tot 75% van de rekening. Jij betaalt dan enkel het resterende bedrag, ook wel: het remgeld.

Ben je tijdelijk of volledig arbeidsongeschikt of invalide? Dan zorgt de ziekteverzekering voor een uitkering, die vaak beperkt is in grootte en in de tijd. Hetzelfde geldt bij zwangerschapsverlof. Wil je meer voordelen via je mutualiteit? Dan kan je daar ook een aanvullende verzekering afsluiten die tussenkomt bij bijvoorbeeld de huur van krukken, de aankoop van een bril of een sportabonnement. Neem contact op met je ziekenfonds voor meer informatie, want niet elke ziekenkas werkt op dezelfde manier.
 

Wat dekt de hospitalisatieverzekering?

Moet je meerdere dagen in het ziekenhuis verblijven? Heb je een chronische of complexe ziekte waarvoor je veel behandelingen en medicatie nodig hebt? Dan is een hospitalisatieverzekering geen overbodige luxe.

Een hospitalisatieverzekering dekt standaard volgende zaken:

  • de hospitalisatiekosten bij ziekte, zwangerschap, een ongeval, palliatieve zorg en dergelijke meer die niet door je ziekteverzekering worden vergoed. Denk aan onder meer verblijfskosten, de erelonen van specialisten en medisch materiaal.
  • de ambulante kosten voor en na je ziekenhuisverblijf, zoals vervolgafspraken bij de specialist, geneesmiddelen, radiografie …
  • de kosten van de behandeling van ernstige ziektes, zoals diabetes, multiple sclerose of kanker.

Je kan ook nog extra opties nemen, zodat ook de verblijfskosten van een ouder op de kamer van een kind worden vergoed of zodat je bepaalde geneesmiddelen die niet worden terugbetaald door de mutualiteit wel terugkrijgt van de hospitalisatieverzekering. Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid tot de derdebetalersregeling. Dat betekent dat de factuur van het ziekenhuis rechtstreeks naar de verzekeraar wordt verstuurd. Jij als patiënt hoeft dan zelfs geen voorschot meer te betalen, want de rekening wordt meteen door de verzekeringsmaatschappij vereffend.

Hospitalisatieverzekering bij ziekenfonds of verzekeringsmaatschappij?

Ja, je leest het goed: de hospitalisatieverzekering kan je zowel bij je ziekenfonds afsluiten als bij een verzekeringsmaatschappij. Ga goed na bij beiden wat er allemaal in je polis wordt opgenomen. Bij een ziekenfonds zal je wellicht wat minder betalen, maar zal de verzekering ook in veel mindere mate tussenkomen in de medische kosten. Bij een verzekeringsmaatschappij heb je vaak recht op grotere vergoedingen. 

Vraag een voorstel op maat aan jouw verzekeringsmakelaar. 

Contact